بیماری روانی
بیماری روانی به گروهی از بیماریها گفته میشود که با تأثیر بر تفکر و رفتار باعث ایجاد ناراحتی برای فرد مبتلا یا ایجاد ناتوانی در وی میشوند. علت بیماریهای روانی به خوبی شناخته نشده است ولی آنچه مسلم است این است که عوامل ژنتیک، استرسهای مختلف و نوع تعامل فرد با دیگران در ایجاد یا بروز آنها مؤثر است. افسردگی، اضطراب، وسواس، اختلال دوقطبی و اسکیزوفرنیا از جمله این اختلالات هستند.
تاریخچه
برای قرنها با بیمارانی که از اختلالاتِ ذهنی (mental disorders) رنج میبردند به شیوههای کاملاً وحشیانه و بدوی برخورد میشد. این باور که علت اختلالاتِ ذهنی، شیاطین و نیروهای متافیزیکی هستند، یک باور رایج بود. شیوهٔ متداولِ درمان بیمارانِ ذهنی این بود که شرایطِ بدنیِ بیمار را به قدری نامناسب کنند تا شیطان مجبور به ترکِ بدن او گردد! از این رو بیمار را با آبِ جوش غسل میدادند، او را شلاق میزدند، به او گرسنگی میدادند و یا او را شکنجه میکردند. زیگموند فروید، یکی از نخستین روانشناسانی بود که نیاز به شیوههای درمانی و ارائهٔ یک رویکرد جامع در این زمینه را احساس کرد و روانکاوی را بر این مبنا ایجاد کرد.
انواع
بیماریهای روانی انواع مختلفی دارند که برخی از معروفترین آنها عبارتند از:
اختلالات خلقی
اختلالات اضطرابی
اختلالات روانپریشی
اختلالات شبه جسمی
اختلالات ناشی از مصرف مواد
اختلالات خوردن
اختلالات خواب
اختلالات شخصیت
اختلالات انطباقی
اختلالات روان تنی
اختلالات کنترل تکانه
اختلالات جنسی
اختلالات شناختی
تظاهر بیماریهای روانی با نقاشی
برخی متخصصان عقیده دارند، تعداد زیادی از بیماریهای اعصاب و روان که شخص از آن بیخبر است، با کشیدن نقاشی تظاهر پیدا میکنند؛ به طور مثال دالی نقاش معروف، با افزایش سن، در نقاشهایش آثار لرزش دست و بهم ریختگی خطوط دیده شد که خبر از بیماری پارکینگسون میداد؛ یا برخی دیگر که در نقاشیهایشان آثار آلزایمر، اسکیزوفرنی، افسردگی، خودشیفتگی، مشکلات بینایی و سرگیجه در نقاشی هایشان مشاهده شد؛ بنابراین میتوان از نقاشی نیز در پزشکی نوین و تشخیص و درمان بسیاری از بیماریهایی که ریشه در ذهن و روان فرد دارند، بهره برد.
منبع: ویکی پدیا